Rusia generează ”amenințări reale” pentru Europa, a avertizat cancelarul Olaf Scholz în discursul rostit la Conferința pentru Securitate de la München, declarându-se șocat de moartea disidentului rus Aleksei Navalnîi și pledând pentru consolidarea pilonului european al NATO, inclusiv în sensul disuasiunii.
”De doi ani, cel mai mare conflict produs în Europa după al II-lea Război Mondial are loc în Ucraina. În fiecare zi, agresiunea Rusiei produce victime civile. În pofida pierderilor imense, capabilitățile forțelor militare ruse rămân în mare parte intacte. Rusia și-a pregătit de mulți ani forțele militare pentru acest război și continuă să dezvolte sisteme militare noi”, a afirmat Olaf Scholz sâmbătă, apreciind însă că Moscova nu își atinge obiectivele în Ucraina.
Cancelarul Germaniei a condamnat vehement moartea disidentului Aleksei Navalnîi în detenție în Rusia.
”Economia Rusiei funcționează în mod de război. Pentru a-și atinge scopurile, Putin a adus economia, educația, domeniile științifice și culturale din Rusia sub control total. Oricine acționează pentru libertate și democrație se teme pentru viața sa. Ce înseamnă acest lucru este demonstrat de vestea șocantă și îngrozitoare despre moartea lui Aleksei Navalnîi în detenție”, a precizat liderul german.
Liderul german a pledat pentru continuarea susținerii militare pentru Ucraina, avertizând că președintele rus, Vladimir Putin, amenință arhitectura de pace și securitate a Europei construită după al II-lea Război Mondial.
”Costurile politice și financiare ar fi mult mai mari decât prețul actual și viitor de susținere a Ucrainei. Ce înseamnă aceste lucruri pentru noi? Ce urmează pentru NATO și Europa? Pentru mine, sunt centrale două lucruri. În primul rând, amenințarea Rusiei este reală. În acest sens, trebuie să avem capabilități credibile de apărare și descurajare militară și trebuie să le menținem”, a subliniat Scholz.
Cancelarul Germaniei a subliniat că Alianța Nord-Atlantică nu vrea război cu Rusia și a dat asigurări că Berlinul va suplimenta cheltuielile militare.
”Pe de altă parte, noi nu vrem un conflict între Rusia și NATO. De aceea, de la începutul războiului, în pofida sprijinului nostru, nu am trimis militari în Ucraina. În același timp, Putin și comandanții militari de la Moscova trebuie să înțeleagă faptul că noi suntem cea mai puternică alianță militară din lume și putem apăra fiecare metru pătrat al teritoriului nostru. De aceea, este important să consolidăm pilonul european al apărării NATO, inclusiv în sensul disuasiunii. Probabil că nu este o noutate ce spun, dar Germania va investi peste 2% din PIB în apărare, anul acesta, anul viitor, pe parcursul anilor 2020, 2030 și ulterior”, a concluzionat cancelarul german.
Berlinul a anunțat miercuri suplimentarea în mod semnificativ a bugetului pentru apărare, urmând să depășească nivelul de 2% din PIB pentru prima dată în ultimele decenii. Anul acesta, Germania ar urma să aloce 73,41 de miliarde de dolari în cadrul NATO, o sumă-record. La rândul său, Franța a decis suplimentarea bugetului militar, pe fondul presiunilor SUA.
Citește și:
Le Figaro: Moartea lui Navalnîi: Cum își elimină PUTIN adversarii, pe urmele lui Lenin și Stalin